Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

6 sierpnia 2012

Szarlotka Anki

Powoli wracam...

Składniki:
ciasto
  • 3 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • 1 kostka miękkiej margaryny,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
nadzienie
  • 1,5 kg jabłek,
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej (lub jabłkowej),
  • cukier do smaku,
  • cynamon do smaku
wierzch
  • 4 białka,
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. 
   Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach. Udusić w garnku na wolnym ogniu (można podlać ODROBINĄ wody, aby się nie przypaliły), ciągle mieszając. Kiedy będą prawie miękkie dosypać cynamon, cukier i galaretkę i dalej dusić, mieszając aż cukier i galaretka dobrze się rozpuszczą, a jabłka będą miękkie. Trzeba uważać, by się nie przypaliły.
   Uduszone odstawić na bok.
Przygotować ciasto:
   Na stolnicę wysypać przesianą przez sitko mąkę, dosypać proszek do pieczenia, sól, cukier, dodać żółtka oraz miękką margarynę. Zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
   Brytfankę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką i wyłożyć ją ciastem wyciągniętym z lodówki. Nakłuć ciasto widelcem.
   Na ciasto wyłożyć uduszone jabłka.
   Piec 1 godz i 10 minut w 180 C. Na jakieś 20-30 minut przed końcem pieczenia ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem cukru.
   Wyciągnąć ciasto z piecyka, równomiernie rozłożyć pianę na wierzchu ciasta, wstawić foremkę znów do piecyka i piec do końca przeznaczonego czasu. Należy uważać, by nie spalić piany z białek.

Szarlotka Anki

14 komentarzy:

  1. Cieszę się, że jesteś. Mam nadzieję, że wszystko w porządku.
    Szarlotki są teraz na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie że już wracasz:)))) a ciacho świetne chętnie porwę kawałeczek do kawy

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka to chyba najpyszniejsze ciasto pod słońcem:)) Tylko ktoś mnie ukarał alergią na jabłka...

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, że już jesteś :) A szarlotki są pyszne, też uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny, po prostu dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też miałam dłuższą przerwę i jakoś nie mogę się zebrać z powrotem do blogowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam! Uwielbiam ciasta z jabłkami :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam mniam! Uwielbiam ciasta z jabłkami :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej:) mam zamiae zrobic bo wyglada naprawde slicznie;),ale moze ktos podpowiedziec ile dodac cynamonu i cukru?.. czy tak na oko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Wszystko zależy co kto lubi - jeden bardziej słodkie, drugi mniej. Tak samo z cynamonem - jeden za nim przepada i da go więcej, drugi nie za koniecznie. Tak więc miara "na oko" jest najbardziej odpowiednia :).
      Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta