Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

25 sierpnia 2012

Pizza z ciasta naleśnikowego

   Danie idealne zarówno dla pizzożerców jak i naleśnikożerców :). Smakuje jednakowo pysznie na zimno i na ciepło. 

Składniki:
  • 150 g cienkiej kiełbasy np. zwyczajnej, podwawelskiej itd.,
  •  100 g żółtego sera,
  • 1/2 szkl mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szkl mleka,
  • 1 duży pomidor,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła do pizzy

Wykonanie:
   Połowę sera (mniej więcej) zetrzeć na tarce, resztę pokroić w drobną kostkę. Z kiełbasą postąpić podobnie, z tym że część pokroić w plasterki, a część w drobną kostkę. 
   Pomidora pokroić w plastry (można go sparzyć i obrać ze skóry). 
   Z mąki, jajka i mleka zrobić gęstsze ciasto naleśnikowe. Doprawić je solą i pieprzem do smaku. Do środka wrzucić kostki sera i kiełbasy. Zamieszać.
   Na patelni rozgrzać olej. Na gorący wylać ciasto naleśnikowe i smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Gdy wierzch ciasta będzie lekko ścięty i nie będzie już surowy, rozłożyć plasterki kiełbasy, posypać startym serem i przykryć plastrami pomidora. Pomidory posypać ziołami.
   Dalej smażyć pod przykryciem, aż ciasto się usmaży do końca, pomidory podduszą, a ser się rozpuści. 

   Ogień pod patelnią nie może być za duży, bo spód się spali, a ciasto w środku będzie surowe. Trzeba go ustawić w taki sposób, by był nieduży, ale by wszystko się smażyło, spód był rumiany lecz nie spalony, a ciasto w środku się ścięło i było usmażone. Trzeba to robić troszkę na wyczucie i kontrolować siłę ciepła podczas smażenia. To tylko tak skomplikowanie brzmi w opisie, ale tak naprawdę trudne nie jest :).

Pizza z ciasta naleśnikowego

Naleśnikową pizzę dodaję do dwóch akcji:


Naleśnikowa Sobota 2

17 komentarzy:

  1. chętnie bym zjadła kawałek takiej naleśnikowej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, nie wpadłabym na taki pomysł, a tu proszę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Właśnie za to cenię sobie ciasto naleśnikowe, że daje bardzo duże możliwości kulinarne :)

      Usuń
  3. Koniecznie muszę takiej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nietypowy przepis na pizze, podoba mi się! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo. Aniu spróbuj ją zrobić, nie pożałujesz :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Oj tak, pyszności! Zachwyciła już niejedno podniebienie :)

      Usuń
  6. ale fajny pomysł :))) taka szybka pizza kiedy nie chce sie zagniatac ciasta i cekac na wyrośnięcie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Prawda jest szybka i łatwa w wykonaniu, a do tego wyjątkowo smaczna. No i nie trzeba czekać aż wyrośnie :)

      Usuń
  7. Ja robiłem coś takiego
    https://www.youtube.com/watch?v=7nSpsEDZFH0

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta