Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

14 maja 2012

Krupnik

   Krupnik typowo polska zupa - z ziemniakami i kaszą (krupami - stąd nazwa). Jest smaczny, pożywny, treściwy i nietrudny do ugotowania. Najlepszy jest na wywarze z golonki, która zupie nadaje dodatkową kleistość. Wywar z kurczaka też daje radę, choć wtedy zupa jest nieco inna w smaku.
   U mnie obowiązkowo musi zawierać starte warzywa i dużą ilość posiekanej natki pietruszki.

Składniki:
  • 2 l wody,
  • 1/2 małej golonki,
  • 1 większa marchew,
  • 1 średnia pietruszka,
  • kawałek korzenia selera,
  • 1/4 szkl drobnej lub średniej kaszy jęczmiennej,
  • 4-5 średnich ziemniaków,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz
Wykonanie:
   Do garnka wstawić wodę, osolić do smaku i gdy już będzie letnia wrzucić umytą golonkę. Zostawić niech się nagotuje nieco smaku.
   Warzywa obrać, dorzucić do gotującego się wywaru i gdy będą półmiękkie wysypać kaszę.

   Kiedy kasza będzie półmiękka i się trochę "rozklei" dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości ziemniaków (kasza do tego czasu powinna się ugotować i być miękka).
   W międzyczasie sprawdzić miękkość marchwi, pietruszki i selera, jeśli są miękkie wyciągnąć je z garnka, ostudzić nieco i zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach, po czym ponownie wrzucić do garnka. Doprawić zupę pieprzem. Pogotować jeszcze chwilę. Na koniec dosypać posiekaną natkę i podawać.
   
Krupnik

11 komentarzy:

  1. JA KRUPNIK ZAWSZE ROBIE NA WĘDZONCE :) Bardzo lubie tę zupę :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wędzonce nigdy nie robiłam, będę musiała kiedyś spróbować. Dziękuję za podpowiedź :). Pozdrawiam

      Usuń
  2. Uwielbiam krupnik. Choć generalnie lubię wszystkie zupy, poza mleczną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z "normalnych zup lubię większość, a mleczne zupy lubię wszystkie.

      Usuń
  3. ale apetycznie wygląda...poproszę talerzyk zupki;))

    OdpowiedzUsuń
  4. podsunęłaś mi pomysł na obiad :-)
    Agatkowa Mama

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana zawsze do usług :). Bużka!

      Usuń
  5. Idealna na te zimne wiosenne dni i czas kiedy nie ma jeszcze młodych "niechemicznych" warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nienawidzę krupniku :-(
    Przepraszam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie szkodzi, następnym razem ugotuję co innego :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta