Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

15 kwietnia 2012

Kręcone ciasto z marmoladą

   Szybkie kręcone ciasto dla niedzielnych gości. Dodatek marmolady sprawia, że jest wilgotne, z owocową nutą w smaku.   

Składniki:
  • 200 g miękkiej margaryny lub masła,
  • 3 jajka,
  • 2 czubate szkl mąki,
  • 1,5 szkl mleka,
  • 1 szkl twardej marmolady,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki sody,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
   Miękkie masło utrzeć z cukrem i marmoladą na gładką masę. Wbić jajka, zmiksować. Następnie, nie przestając miksować na dość wolnych obrotach,    dodawać stopniowo mleko.
   Mąkę przesiać i wymieszać z wszystkimi suchymi składnikami, dosypywać partiami za każdym razem mieszając wszystko do jednolitej konsystencji.
   Gdy uzyskamy gładką, jednorodną masę, przelewamy ją do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
   Ciasto pieczemy w 180 C przez godzinę.

Kręcone ciasto z marmoladą

9 komentarzy:

  1. Dziś niedziela :) Zabieram się zaraz za ciasto - jak znalazł do popołudniowej kawki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście bardzo fajne gdy zjawią się niespodziewani goście.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję do ulubionych :-) Bardzo lubię takie proste ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moniko...bardzo fajne ciacho :) robie podobnie murzynka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście odjąć marmoladę i wyjdzie murzynek, choć ja swojego robię nieco inaczej.

      Usuń
  5. Kończył mi się termin ważności marmolady a nie mieliśmy ochoty na rogaliki. Bardzo fajny i super szybki przepis. Ciasto jest wilgotne i czuć posmak marmolady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że smakowało.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta