Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

22 kwietnia 2012

Kotlety ziemniaczane z duszonymi pieczarkami

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków,
  • 300 g pieczarek,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 6 czubatych łyżek stołowych mąki,*
  • 3 czubate łyżki stołowe bułki tartej,*
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 szkl wody,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • czarny pieprz,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

Wykonanie:
   Ugotowane w osolonym wrzątku dzień wcześniej ziemniaki przepuścić przez praskę.
   Boczek pokroić w kostkę. Jedną z cebul obrać, pokroić na 4 części i każdą z części pokroić w plasterki.
   Rozgrzać solidnie teflonową patelnię, wrzucić na nią boczek i rumienić go na wolnym ogniu. Gdy z boczku wytopi się nieco tłuszczu, na patelnię dorzucić cebulę, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem i smażyć całość (mieszając czasami) aż cebula będzie szklista, a boczek lekko przyrumieniony. Odstawić do przestygnięcia.
   Przygotowujemy sos:
   Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę, która nam pozostała też obrać, pokroić na mniejsze części a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i gdy będzie szklista dodać plasterki grzybów. Posolić - niech pieczarki puszczą sok i chwilę się podduszą we własnym sosie. Potem dolać 1/2 szklanki wody, przecisnąć przez praskę ząbek czosnku i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
   Przestudzony boczek wraz z cebulą dorzucamy do ziemniaków, dodajemy mąkę, bułkę tartą, wbijamy jajka, dosypujemy jeśli trzeba jeszcze soli i czarnego pieprzu i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
   Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy małe kotleciki, które potem obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.
   Podajemy z duszonymi pieczarkami. 

* Ilość mąki i bułki tartej zależna jest od rodzaju ziemniaków i wielkości jajek. Tu podaję przybliżone proporcje. Jeśli masa jest za rzadka należy dosypać mąki i bułki, jeśli zbyt gęsta wbić jajko. Najlepiej wsypywać partiami, wtedy najłatwiej zorientować się czy jeszcze potrzeba czegoś dodać, czy nie.

Kotlety ziemniaczane z duszonymi pieczarkami

 Przepis oczywiście dodaję do pieczarkowej akcji

Pieczarkowy Tydzień 2012

4 komentarze:

  1. takie kotlety mam zapisane od dawna w ulubionych i w końcu musze wypróbować... bardzo apetycznie wyglądają :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Nie robiłam jeszcze takich kotletów, ciekawa jestem jak smakują. Dziękuję za bardzo aktywny udział w akcji pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują bardzo dobrze, choć są baaardzo syte, więc jest to propozycja dla bardzo głodnych biesiadników.
      Co do akcji pieczarkowej, to na dziś mam jeszcze jeden przepis :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta