Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

23 marca 2012

Spaghetti z pieczarkami

   Proste i szybkie do wykonania spaghetti w wersji wegetariańskiej.

Składniki:
  • 1/2  kg pieczarek,
  • 1 duża śmietana (ja używam jogurtu naturalnego - sos jest lżejszy i lekko kwaskowaty, co dobrze komponuje się z natką pietruszki),
  • 100 g parmezanu (można zastąpić innym żółtym serem o ostrym smaku)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz: biały i czarny,
  • makaron spaghetti 
Wykonanie:
   Ser zetrzeć na drobnej tarce. Natkę posiekać. Pieczarki umyć, oczyścić ogonki i pokroić w plasterki. Przesmażyć na maśle, aż zmiękną. Następnie dodać śmietanę, gotować kilka minut, ciągle mieszając aby śmietana się nie przypaliła, dodać starty ser i mieszać aż ser się rozpuści i sos nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i obydwoma rodzajami pieprzu, dodać natkę.
   Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półmiękko. Gotowy odcedzić.
Nałożyć na talerze, polać sosem pieczarkowym i podawać.

Spaghetti z pieczarkami

Źródło: Kulinarne odkrycia - Kuchnia włoska

6 komentarzy:

  1. Makaron i pieczarki to moje ulubione połączenie. Przepyszne danie, aż chciałoby się posmakować od razu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Częstuj się zatem.
    Bardzo lubię to spaghetti.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Prawda, pyszności i do tego błyskawicznie się robi. Czego chcieć więcej?
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Bardzo dobry i szybki sos, wszyscy chwalili :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta