Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

17 marca 2012

Schab w lekkim warzywnym sosie

   Wiosna idzie do nas wielkimi krokami. Słońce co raz śmielej świeci, jest co raz cieplej i bardziej zielono, ptaki śpiewają. No po prostu jest pięknie!
W związku z tym wszystkim proponuję Wam idealne danie na wiosenny obiad - gotowany schab w lekkim warzywnym sosie.

Składniki:
  • 3/4 kg schabu środkowego,
  • 2 garście mrożonej włoszczyzny krojonej w paski,
  • 1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki,
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • woda
Wykonanie:
   Schab myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso. Solimy, pieprzymy, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso jest półmiękkie dorzucamy do garnka mrożoną włoszczyznę. Gotujemy dalej aż mięso będzie dobre. 
   Miękkie wyciągamy z garnka, niech lekko przestygnie. W tym czasie siekamy natkę i dodajemy do garnka. Z mąki ziemniaczanej i odrobiny wody robimy zaprawkę do sosu, zagęszczamy nią sos.
   Przestudzone lekko mięso (chodzi o to, by nas nie parzyło w palce) kroimy na plastry i dorzucamy do garnka z sosem. Gotowe.

Schab w lekkim warzywnym sosie

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za mięsem schabowym, ale twoje wyjątkowo bielutkie, to może bym się skusiła. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta