Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

17 lutego 2012

Kluski śląskie, które zawsze się udają

Nie chwaląc się, mam idealny przepis na kluski śląskie. :)))
   Nieważne z jakiej ilości ziemniaków będziecie je robić, przy zastosowaniu tych proporcji mąki, udadzą się zawsze idealnie - ani za miękkie, ani za twarde.

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana - ile, o tym zaraz w sposobie wykonania,
  • 1 jajko,
  • sól

Wykonanie:
   Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i zostawić zimne bez przykrycia na noc w lodówce. Ziemniaki muszą być dobrze schłodzone, a przede wszystkim dobrze osuszone z wody.
    Zimne przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę. Wyłożyć je na stolnicę formując kulę. Następnie kulę podzielić na 4 równe części. Jedną ćwiartkę ziemniaków odłożyć na bok, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać odłożone na bok ziemniaki, wbić jajko i zagnieść ciasto.
   Ciasto podzielić na mniejsze części. Z każdej części uformować dłońmi wałek o szerokości 1,5 - 2 cm. Wałek kroić na 1 cm kawałki. Z każdego kawałka zrobić kulkę, którą potem należy rozpłaszczyć dłonią na mały placuszek. Na środku każdego placuszka kciukiem zrobić dołek.
   Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze 1 - 2 minuty.
   Podawać z gulaszem, bądź innym sosem.


Kluski śląskie

2 komentarze:

  1. Jutro na obiad będą kluski z tego przepisu, cieszę się, że go znalazłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne kluchy, za prawdę powiadam - świetne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta