Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

8 lutego 2012

Biszkopt z kremem i galaretką wg mojego pomysłu

Składniki:
  • 1 gotowy blat biszkoptowy,
  • 1/2 szklanki mocnej posłodzonej kawy rozpuszczalnej,

Krem:
  • 1/2 litra mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 masło,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wierzch:
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • wiórki kokosowe do posypania.

Wykonanie:
Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć kawą.
Krem:
  Z porcji mleka odlać 1/2 szklanki płynu. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. W odlanej połówce mleka rozmieszać dokładnie obie mąki, wlać na gotujące się mleko z cukrem. Zagotować budyń. Gotowy wystudzić.
  Do wystudzonego budyniu, cały czas miksując, dodawać powoli miękkie masło. Na koniec dodać żółtko, zmiksować.
Wierzch:
  Zagotować galaretkę w nieco mniejszej ilości wody (3/4-1/2), niż ta podana na opakowaniu. lekko przestudzić.

  Na nasączony kawą biszkopt wyłożyć krem. Wyrównać wierzch. Na kremie rozłożyć owoce i zalać przestudzoną, lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka ścięła się do końca. Posypać wiórkami kokosowymi.

Biszkopt z kremem i galaretką

2 komentarze:

  1. Moniko...mniammm super wygląda bardzo lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. I dobrze smakuje :). Intensywny smak kawy, przełamuje się słodkim kremem, a wszystko równoważy galaretka wiśniowa. Ciasto powstało przypadkiem w wyniku potrzeby chwili. Zniknęło w try miga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta