Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

10 grudnia 2011

Pulpeciki z garam masalą

  Pulpety te powstały z konieczności wykorzystania różnych warzyw niedobitków, które plątały mi się po lodówce. Warzywa wykorzystałam, a przy okazji powstało bardzo fajne danie.

Składniki:

Pulpeciki:
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchewka starta na tarce o najgrubszych oczkach,
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 1/2 posiekanego pęczka pietruszki,
  • 1 garść mrożonej włoszczyzny krojonej w paski,
  • mąka do obtoczenia pulpetów,
  • sól,
  • pieprz,
  • garam masala,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
Ryż:
  • 1 szklanka ryżu,
  • vegeta,
  • kurkuma,
  • 2 szklanki wody,
  • olej do smażenia ryżu
Wykonanie:
   Do mięsa dodajemy 1/2 papryki oczyszczonej i pokrojonej w kostkę, cebulę pokrojona w drobną kostkę, zmiażdżony czosnek oraz obraną i startą na najgrubszych oczkach marchewkę. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i garam masalą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki z mięsa. Każdą kuleczkę obtaczamy w mące.
   Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy (ja dodałam liście curry) solimy ją odrobinę i doprowadzamy do wrzenia.
Na wrzącą wodę wrzucamy kolejno obtoczone w mące klopsiki. Gotujemy.
   Gdy już mięso odda wodzie smak oraz nieco tłuszczu i nagotuje się nam baza do sosu, dorzucamy do garnka 1/2 papryki pokrojonej w paski, mrożoną włoszczyznę oraz puszkę krojonych pomidorów.Na sam koniec gotowania dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, choć bardziej na miejscu byłaby tu świeża kolendra.
   Pulpeciki podajemy z ryżem, przygotowany sposobem zamieszczonym w przepisie na Chińszczyznę Ewy

Pulpeciki z garam masalą

9 komentarzy:

  1. muszą być na prawdę pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne - można dzięki nim łatwo wyprzątnąć nadmiar warzyw zalegających w lodówce i jeszcze zrobić to w smakowity sposób! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojj takie pulpeciki muszą byc pyszne:) ciekawe oderwanie od tradycyjnych smaków

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny, pulpety jako danie "co dziś da ci twoja lodówka" sprawdziły się świetnie. Wszyscy jeszcze żyją :). Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sorry, ale co to jest garam masala?

    OdpowiedzUsuń
  6. Garam masala to mieszanka przypraw stosowana w kuchni indyjskiej. Moja zawiera (info z opakowania): zmielone nasiona, kolendry, kminu rzymskiego, kopru włoskiego, selera, a do tego koperek, imbir i goździki. Jest bardzo aromatyczna, daje fajnego "kopa" potrawom. Jeśli ktoś lubi egzotykę na talerzu - polecam. Można kupić w Polsce, w sklepach z orientalną żywnością lub w necie :). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale narobiłaś mi smaka, Moniś! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta