Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

7 grudnia 2011

Miodowe żeberka Agatkowej Mamy

   Żeberka te jadłam po raz pierwszy na proszonym obiedzie. Przygotowała je Agatkowa Mama. Tak mi posmakowały, że poprosiłam o przepis i wracam do niego od czasu do czasu, choć z małymi moimi zmianami np. nacieram przyprawami mięso przed zamarynowaniem, czego nie było w oryginalnym przepisie Agatkowej Mamy.

Składniki:
  • 1 kg żeberek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka curry,
  • 3 łyżki vegety,
  • olej do marynaty,
  • sól,
  • pieprz,
  • granulowany czosnek

Wykonanie:
   Mięso nacieramy solą (niewielką ilością soli! Z solą ostrożnie - vegeta jest słona), pieprzem i granulowanym czosnkiem. Pozostawiamy na jakiś czas, niech sobie tak poleży i "przejdzie" trochę przyprawami.
   W naczyniu, w którym będziemy zapiekać żeberka, robimy marynatę. Wlewamy olej, dodajemy mieloną paprykę, curry i vegetę. Mieszamy by przyprawy nieco się wymieszały. Po dodaniu miodu zadanie to będzie trochę trudniejsze (choć nie niewykonalne), więc miód do marynaty dodajemy na koniec i jeszcze raz dokładnie mieszamy całość.
   Wrzucamy mięso, pamiętając by każdy kawałek był oblepiony marynatą. Tak przyszykowane mięso pozostawiamy na minimum 3 godziny w lodówce. Najlepiej jest przygotowywać je poprzedniego dnia i zostawić w na całą noc.
   Żeberka pieczemy w 200 C do miękkości.

Miodowe żeberka Agatkowej Mamy

7 komentarzy:

  1. ależ mi zrobiłaś na żeberka smaku... zapiszę sobie i na pewno skorzystam..;) ale chyba już po swiętach..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze to jakaś odmiana od żeberek przyrządzanych w tradycyjny sposób. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniś, a ja za żeberkami to średnio przepadam, ale lubię różne pomysły na marynaty do mięs. I faktycznie najlepiej na całą noc zostawić mięso, wtedy ładnie "przejdzie" wszystkimi przyprawami :-)
    Pozdrawiam Cię serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po Świętach zapraszam cię za żeberka ale tym razem z innymi składnikami :-)

    Agatkowa Mama

    OdpowiedzUsuń
  5. Tastefully zawsze możesz żeberka zastąpić innym mięsem, myślę że marynata się sprawdzi.
    Pozdrowienia serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moniko wreszcie zainspirowałam się Twoim przepisem...żeberka wyszły przepyszne ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie być Twoją inspiracją. Cieszę się, że smakowały :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta