Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

17 września 2011

Naleśnikowy tort brokułowy

Na ciasto naleśnikowe potrzebne będzie mleko, mąka, jajko oraz olej. Dokładny przepis znajdziecie tutaj.

Składniki:
  • 1 brokuł,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 150 g sera pleśniowego "Rokpol" lub "Błękitny Lazur",
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka stołowa śmietany (opcjonalnie),
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • masło,
  • bułka tarta.
Wykonanie:
   Smażymy naleśniki według przepisu podanego w linku powyżej.



   Gotujemy brokuła w osolonym wrzątku, z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
   Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle. Do cebuli dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy sprasowane ząbki czosnku.
   Ugotowanego brokuła, dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę, do której dodajemy uduszone pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa brokułowa będzie chłodna, dorzucamy skruszony ser pleśniowy oraz śmietanę (opcjonalnie,  nie jest to niezbędne) i całość mieszamy lekko łyżką, by ser w miarę równomiernie połączył się z brokułem.
   Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Wykładamy pierwszy naleśnik, na niego wykładamy masę warzywną, potem znów naleśnik, i tak na przemian, aż do wyczerpania składników.



Ostatnią warstwą musi być naleśnik.



   Tort wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut w 180 C.

Naleśnikowy tort brokułowy

 Po pół godzinie wyciągamy tort z piecyka i podajemy.



15 komentarzy:

  1. Genialny pomysł! A jakie efektowne danie wyszło. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i szczerze polecam. Jest bardzo smaczny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł..;) i nadzienie tortu nardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super :) bardzo lubię naleśniki z warzywami, a ten farsz musi być przepyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się Izo, że Ci przypadł do gustu :) Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu ja też lubię naleśniki z warzywami, a ten farsz jest naprawdę smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mażę o torcie naleśnikowym, ale takim słodkim. Z resztą takim też bym nie pogardziła, bo kocham brokuła i smak pleśniowego sera :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też kocham brokuły, pieczarki mogę jeść w ilościach przemysłowych, a serem pleśniowym również nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne :-) Tort naleśnikowy - coś co uwielbiam, a jeszcze w połączeniu z moim ukochanym warzywem...mrr!

    OdpowiedzUsuń
  10. No i znowu nigdy nie jadłam tortu naleśnikowego! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tasty, koniecznie musisz nadrobić kulinarne zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Arven, brokuły należą zdecydowanie do czołówki warzyw, które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Brokuły to drugie tuż po cukinii moje ulubione warzywa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta