Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

3 września 2011

Ciasto na naleśniki

   Naleśniki to genialny wynalazek kulinarny. Można je jadać rozmaicie: na słodko, na słono, gorące i zimne. Jak kto lubi do wyboru, do koloru.
   Wbrew pozorom zrobienie dobrego ciasta naleśnikowego nie jest proste. Powinno być gładkie, lejące. Nie może być ono ani za gęste, ani za rzadkie.
   Ilu kucharzy, tyle przepisów. Jedni robią ciasto na wodzie zwykłej, inni na gazowanej, bądź mieszają mleko z wodą.
   Ja robię ciasto na naleśniki na mleku, takie moim zdaniem są najlepsze: są puszyste, miękkie i smaczne.
Sprawdzone przeze mnie proporcje to:

Składniki na ok. 15 naleśników o średnicy 22 cm.:
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1-2 jajka,
  • 2-3 łyżki stołowe oleju,
  • szczypta soli. 
Wykonanie:
    Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wbijamy całe jajka i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Cały czas miksując, wsypujemy stopniowo mąkę, uważając by w cieście nie porobiły się grudki. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na sam koniec dolewamy olej i dosypujemy sól. Miksujemy dokładnie, dotąd aż olej całkowicie połączy się z ciastem.
    Rozgrzewamy teflonową patelnię, najlepiej taką specjalną do smażenia naleśników z niewysokim rantem i na dobrze gorącą wylewamy porcję ciasta (przed usmażeniem pierwszego naleśnika dobrze jest zwilżyć patelnię odrobiną oleju).
Rozprowadzamy ciasto po powierzchni, by powstały cienkie placki. Smażymy z obu stron.



2 komentarze:

  1. super przepis
    lepszy od stosowanego przez moja tesciowa ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, takiego komplementu się nie spodziewałam! Pokonać naleśniki teściowej... ;)))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta