Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

18 września 2011

Chińskie pierożki z mięsem i szpinakiem.

Składniki:
  • 450 g mąki,
  • 400 g mielonej wieprzowiny,
  • jajko,
  • 500 g szpinaku,
  • cebula,
  • łyżeczka świeżego imbiru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól.
Wykonanie:
Dobrze wypłukany szpinak gotować 3 min., wkładając do wrzącej wody, odcedzić, włożyć do ściereczki i dobrze wycisnąć wodę.
   Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na oleju, dodać mięso, sos sojowy, imbir i sól; trzymać kilka min. na małym ogniu, mieszając. Wystudzić i wymieszać z uprzednio posiekanym szpinakiem.

 
   Z mąki, jajka i odpowiedniej ilości wody wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować jak najcieniej i wycinać krążki kieliszkiem do wina

(wycinałam szklanką). 

   Dodałam do ciasta trochę kurkumy dla ładniejszego koloru. Wyszły bardzo ładne, słoneczne pierożki :)



 
   Nakładać na krążki po łyżeczce farszu, formować pierożki i wrzucać je do osolonej, wrzącej wody. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 1-2 min.


Chińskie pierożki z mięsem



 
Źródło: Potrawy z różnych stron świata / M.E. Halbański.

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł z tą kurkumą! Pierożki wyglądają przez to bardzo ładnie :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, Tasty :) Również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne "złote" pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Złote pierożki - bardzo ładne określenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta