Szukaj na tym blogu

O mnie

Moje zdjęcie

Uzależniona od herbaty miłośniczka psów i kolekcjonerka książek kucharskich, pasjami czytająca kryminały i literaturę skandynawską, a mimo to nie wiedząca gdzie stawiać przecinki.

31 sierpnia 2011

Domowa pieczeń ze schabu

Bywa tak, że mamy już dość gotowych wędlin, warto wtedy pokusić się o własnoręczne przyrządzenie pieczonego mięsa.  Przecież kanapki z domowej roboty schabem, to czysta poezja. Prócz smaku, własne pieczyste ma tę zaletę, że jest bez konserwantów i dlatego dobrze troszeczkę się natrudzić, by potem uzyskać coś smacznego na talerzu.

U mnie w domu lubimy zdecydowane smaki, więc podane tu ilości soli i majeranku dopasujcie do własnych upodobań.

Składniki:
  • 2,5 kg schabu karkowego,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 5 solidnych szczypt soli,
  • majeranek - duża garść.

Wykonanie:
Schab myjemy i obgotowujemy w garnku z wrzącą wodą przez jakieś 10 do 15 minut, dzięki temu mięso mniej się skurczy podczas pieczenia. Wyciągamy z garnka, studzimy.
Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i na desce do krojenia, za pomocą noża, mieszamy z solą tak długo, aż powstanie jednolita masa.
Masę solno - czosnkową wcieramy dokładnie, z każdej strony kawałka mięsa. Pozostawiamy na jakieś pół godziny, niech się dobrze wchłonie.


Po upływie tego czasu, mięso doprawiamy majerankiem, posypując dokładnie całą jego powierzchnię, lekko oklepując, by zioła przywarły do mięsa.
Przełożyć schab do naczynia, w którym się będzie piekł, dołożyć nieco smalcu (dałam pasek szerokości ok. 1,5 cm) i pozostawić na noc w lodówce, niech przejdzie wszystkimi aromatami.



Piec w temp. 200-220 C, przyjmując zasadę, iż na każdy kg mięsa przypada 1 godz. pieczenia. W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć, zależy on też od samego mięsa.

Podczas pieczenia schab przekręcać kilkakrotnie (dość często) oraz polewać sosem, który się wytworzy, aby pieczeń nie była sucha.

Gdy z mięsa wytopi się zbyt mało tłuszczu, podłożyć jeszcze smalcu i podlać wodą.

Aby mieć pewność, że mięso dobrze się upiekło, sprawdzić widelcem do pieczeni. Widelec do pieczeni musi wbijać się w mięso bez problemu, na całej jego długości. Najlepiej sprawdzać w najgrubszych partiach pieczeni.

Zamiast majeranku można użyć mieszanki ziół prowansalskich, lecz wtedy pieczeń "straci" swój tradycyjny smak.

Po upieczeniu, mięso wystudzić, a potem już się tylko zajadać :)

***************************************************************

Mój schabik właśnie się piecze. Zapach roznosi się po całym domu... dobrze, że jestem po obiedzie :)

Już się upiekł, a po wyjęciu z piekarnika, wygląda tak:

Pieczeń ze schabu wprost z piekarnika

8 komentarzy:

  1. woow super lubi takie mięsa:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. taka pieczeń jest zdrowa, pyszna i najlepsza pod każdym względem! :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. To tak jak Twoja sałatka! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też kiedyś takie piekłem:)
    Ale to apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Adri, starałam się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała !!! Idealna do kanapek jak i do obiadu mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Evita007, zgadzam się z Tobą. Jak dla mnie super zestawienie to kanapka z pieczonym schabem i do tego ogórek kwaszony domowej. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta