13 listopada 2012

Klopsiki w sosie pomidorowym

   Przyrządzając duńskie frykadele pomyślałam, że świetnie smakowałyby w towarzystwie sosu pomidorowego. Bardzo przyjemny przepis na sos pomidorowy znalazłam na Filozofii smaku . Zmieniłam go odrobinę po swojemu, rozszerzając nieco zestaw przypraw.

Składniki na klopsiki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 jajko,
  • 3/4 szkl wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia,
  • mąka do obtoczenia klopsików

Wykonanie klopsików:
   Do mięsa dodać tartą bułkę, utartą na najdrobniejszej tarce cebulę, jajko, przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę.
   Z masy mięsnej formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu na rumiano z każdej strony.

Składniki na sos:
  • 1-2 kartoniki przecieru pomidorowego (zależy ile chcemy mieć sosu),
  • 1 duża cebula,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1/2 szkl wody,
  • olej do smażenia,
  • posiekana natka pietruszki
  • sól,
  • pieprz,
  • kmin rzymski,
  • kolendra,
  • sok z cytryny,
  • cukier

Wykonanie sosu:
   Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu. Na 2 minuty przed końcem smażenia cebuli dodać na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić oba warzywa i przerzucić do garnka, w którym będziemy robić sos.
   Do garnka dolać przecier pomidorowy oraz wodę, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku wszystkimi przyprawami i pogotować parę minut niech smaki się przegryzą. Następnie do gotującego się sosu dorzucić obsmażone klopsiki i gotować wszystko razem przez jakieś 15-20 minut. Na koniec gotowania do sosu dodać posiekaną drobno natkę pietruszki.
   Gotowe klopsiki podałam z kaszą kuskus.

Klopsiki w sosie pomidorowym
 

  

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie obiadki :) Sos pomidorowy robię trochę inaczej, ale Twój bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos jest boski. Od teraz będę robiła taki zawsze.

      Usuń
  2. mniamm bardzo lubię takie dania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również. Dodatek kus-kusu do klopsików to jest to!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta