21 kwietnia 2012

Pulpety w sosie pieczarkowym

             


Kolejne danie do akcji Ani. Tym razem pulpety w sosie pieczarkowym, które również "łapią się" do pulpetowo - klopsikowej akcji Maggie 

Składniki:
  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,
  • 3 czubate łyżki ugotowanego ryżu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 300 g pieczarek,
  • 1-1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1/4 szkl wody = zaprawka do zagęszczenia sosu,
  • 1 łyżka stołowa śmietany (opcjonalnie),
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
   Do mięsa zetrzeć cebulę na tarce o najdrobniejszych oczkach oraz przecisnąć przez praskę czosnek. Dodać ryż, wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić wszystko na jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formować kulki.
   W garnku nastawić wodę (miara "na oko", tak by pulpety były przykryte kiedy wrzucimy je do garnka), lekko osolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie i zagotować. Na gotującą się wodę wrzucać pulpety.
   Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i dodać do gotujących się pulpetów.
Gotować aż mięso nie będzie surowe w środku i pieczarki ugotowane.
Czas gotowania zależy od wielkości kulek im większe, tym dłuższy.
Doprawić sos do smaku.
   Na 10-7 minut przed końcem gotowania z mąki i wody zrobić zaprawkę do sosu, zagęścić nią sos. Pogotować jeszcze chwilę, niech sos zgęstnieje.
   Sos można zabielić śmietaną, należy tylko pamiętać aby wymieszać śmietanę z zimną wodą i dopiero wlewać ją do garnka z gorącym sosem, inaczej śmietana się zwarzy. Na koniec do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki.
   Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Pulpety w sosie pieczarkowym

12 komentarzy:

  1. Niezwykle apetyczne!!!!!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś takiego bym zjadła. Jeszcze jest akcja klopsiki i pulpety na durszlaku. Myślę, że możesz dodać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podpowiedź. Właśnie dołączyłam.

      Usuń
  3. Moniko.. wspaniale wygladają to coś w sam raz dla mnie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Ja też lubię tego typu dania.

      Usuń
  4. Jestem nimi zachwycona! Zapraszam do dodania na agregatorach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za słowa uznania. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł zaraz zrobię dla chłopaka bo wróci zmęczony i głodny po pracy :) Dziękuję za pomysł! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo! :). Mam nadzieję, że będzie smakowało. Również pozdrawiam.

      Usuń
  7. Może to kwestia mięsa, a może ryżu, lub zbyt długo gotowały się w sobie, ale pulpety miały dziwny smak, do którego nie jestem przyzwyczajony.
    Eksperyment w moim przypadku się nie powiódł, mojej dziewczynie także smak nie podszedł :S i raczej wrócę do klopsików po włosku ;)

    Pozdrawiam,
    Mariusz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klopsiki po włosku też dobra rzecz :). Wiadomo, że każdy z nas ma swoje przyzwyczajenia kulinarne i dobrze, bo jakbyśmy byli tacy sami, to było by nudno.
      Pozdrawiam, qualietta

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta