30 sierpnia 2011

Tarta z dynią na słodko

Po przygotowaniu zupy z dyni, zostało mi trochę tego warzywa, niewiele, dlatego postanowiłam zrobić tartę z dynią na słodko.

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki zimnej wody,
  • masło i bułka tarta do wysypania formy.
Wykonanie ciasta:
Mąkę siekamy razem z masłem, dodajemy oba rodzaje cukru, jajko, wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na pół godziny. Po tym czasie, przekładamy je do foremki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez jakieś 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotowujemy masę do tarty.

Składniki na masę dyniową:
  • 1/2 kg miąższu dyni (obranego ze skóry i pozbawionego pestek),
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • przyprawa do piernika do smaku (ewentualnie cynamon).
Wykonanie masy:
Dynię ścieramy na tarce o średnich oczkach ("łezki"), dodajemy cukier, przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dolewamy mleko. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na podpieczony spód tarty.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 180 C.

Uwaga masa wyjdzie bardzo rzadka!!! Zetnie się podczas pieczenia.

Tarta z dynią na słodko


Ten przepis bierze udział w akcjach: "Tarty na wszystkie sposoby" oraz "Warzywa w słodyczach".

19 komentarzy:

  1. też mam ochotę na dynię na słodko :)
    bardzo fajna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. W takim razie częstuj się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam potraw z dynią

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszko, w takim razie koniecznie spróbuj zrobić coś z dyni, tym bardziej, że zaczyna się na nią sezon.

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie na ogrodzie rośnie spora dynia, czekając na ścięcie;) więc przepis jak najbardziej dla mnie do wykorzystania w najbliższym czasie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Biedaczka, ale tarta z niej będzie dobra ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, jak będę miała dynie to na pewno zrobię. Bardzo zachęcające zdjęcie. Pozdrawiam, Paulina:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję bardzo, staram się, jak mogę! :))) Pozdrawiam ciepło :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tarty :D
    Mam trochę inny przepis na dyniową tartę na słodko,
    ale chętnie wypróbuję Twojej wersji
    Pozdrawiam Asik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No właśnie, dynia - już obiecałam sobie, że w tym roku przytargam do domu dynię i coś z niej poczynię. Czas pokaże :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowałam, pomimo, że dynia kojary mi się z dynią w occie, która z resztą mi nie smakuje. Polecam, wspaniałości :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ucieszył mnie Twój komentarz. Dziękuję za słowa uznania i cieszę się ogromnie, że przepis przypadł Ci do gustu. Pozdrawiam i zapraszam ponownie do gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A mnie nic nie wyszło. Ciasto w czasie podpiekania gotowało się, nie piekło. Brzegi spłyneły i został płaski placek, mniejszy od blachy. Masa dyniowa pływała w mleku i wlała sie pod ciasto. Czekam, co z tego wyjdzie po upieczeniu. Niestety, nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi przykro z tego powodu :((( i nie mam zielonego pojęcia dlaczego Ci nie wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  15. Hmm ani grama proszku do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak, w tym cieście nie ma proszku do pieczenia. Spód do tarty musi być cienki.

    OdpowiedzUsuń
  17. Próbuję pierwszy raz tarty z dynią.Właśnie piecze się w piekarniku.Nie mogę się juz doczekać i ślinka mi już cieknie.jak sie udała napiszę:)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy (29 października 2011 16:33): Ciasto spłynęło, bo było w nim za dużo masła. W masie, coż, prawdopodobnie było za mało dyni (wrzucam ok. 2/3kg). Sam zastąpiłem mleko 1/3 szkl śmietany. Nie wiem skąd tak intensywnie pomarańczowy kolor. U mnie wychodzi zazwyczaj orzechowy (ze względu na cynamon), albo kremowy. Chyba coś nie tak z moją dynią... Ale pozatym przepis ekstra smaczny i wychodzi. A wygląda jak z obrazka - zamieszczam zdjęcie: http://www.pixhost.org/show/3834/14682766_dsc02870.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdziwiło mnie to, że ciasto spłynęło. Naprawdę mnie to zdziwiło. Mnie ciasto wyszło zwarte jak każde ciasto kruche, tym bardziej, że do kruchego daje się masło w postaci stałej, nie płynnej. Bardzo rzadkie wychodzi nadzienie, które potem podczas pieczenia się ścina, ale o tym napisałam w poście.
      Skąd taki kolor? Taki mi wyszedł. Może to kwestia ilości cynamonu w masie? Albo aparatu fotograficznego ;).
      Zdjęcie Twojej tarty widziałam - bardzo apetyczna.
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Osoby Anonimowe proszę o podpisanie się imieniem lub nickiem.
Pozdrawiam Qualietta